AMSTERDAM - Hoeveel suiker en zout zit er in een portie chips? En hoeveel in soep? Wat zit er eigenlijk in een bak cornflakes aan voedingsstoffen? De Federatie Nederlandse Levenmiddelen Industrie (FNLI) heeft een nieuw logo ontwikkeld met informatie over de gehaltes aan suiker, vet, verzadigd vet, zout en calorieën in een portie.

Bovendien geeft het logo aan hoe groot het percentage is aan voedingsstoffen ten opzichte van de dagelijkse maximaal noodzakelijke hoeveelheid. Een volwassene zou aan 2000 kilocalorieën genoeg hebben per dag.

"Dit is feitelijke informatie waarover niemand van mening kan verschillen", aldus Philip den Ouden, directeur van de FNLI. "Consumenten willen informatie over wat ze eten. Dat is een heel belangrijk element voor hen. Wat lekker is kunnen ze zelf wel uitmaken, maar om gemakkelijk en gezond te eten hebben ze informatie nodig."

De eerste producten met het nieuwe logo liggen al in de winkels. Levensmiddelenbedrijven als Unilever, Masterfoods, Danone, Pepsico, Coca Cola en Kellogg's hebben toegezegd de informatie op hun verpakkingen te zetten.