ALMELO - Kunststof- en textielproducent Koninklijke Ten Cate heeft meer winst gemaakt dan het bedrijf had verwacht. De nettowinst over 2002 kwam uit op 18,8 miljoen euro tegen 6,3 miljoen een jaar eerder. Ten Cate was eerder uitgegaan van een resultaat van 17 miljoen euro.

De hogere winst is mede te danken aan twee incidentele belastingvoordelen van in totaal 4,8 miljoen euro. Als het bedrijf bij de winst ook de buitengewone posten telt, dan is het bedrag ,1 miljoen tegen een verlies van 5,1 miljoen een jaar eerder. De omzet nam in het afgelopen jaar ongeveer 3 procent af en kwam uit op 602,1 miljoen euro.

Het bedrijf uit het Twentse Almelo zei woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers dat de ombuiging bij Ten Cate Enbi is gelukt en Technisch Textiel beter presteerde. Koninklijke Ten Cate wil geen winstvooruitzicht voor dit jaar afgeven. Daarvoor zijn de economische vooruitzichten te onzeker.

De verschillende bedrijfsonderdelen lieten een wisselend beeld zien. Bij Technisch Textiel daalde de omzet licht, vooral door de Amerikaanse activiteiten en de verkoop van dochter Ten Cate Midradi. Die verkoop leverde 12 miljoen euro op. Het bedrijfsresultaat steeg echter met 10 procent tot circa 25 miljoen euro.

Ten Cate maakt onder meer kunstgras. Het bedrijf ziet een toenemende vraag uit de voetbalwereld. Het ziet dat kunstgras steeds meer wordt geaccepteerd en voorziet dan ook verdere groei. Ook in American Football was er een belangrijke doorbraak. Kunstgrasgarens en gerelateerde producten maakten vorig jaar 20 procent uit van de totale omzet van de sector Technisch Textiel.

Bij Ten Cate Advances Textiles ging het ook goed. Vooral de verkoop van kogelwerende producten verliep aanzienlijk. De divisie Ten Cate Industrial Fabrics voelde vooral in de VS economische tegenwind. De situatie aldaar drukte de marges door toenemende concurrentie.

Bij Technische Componenten werd een verlies omgebogen in winst. De omzet daalde. Ten Cate Enbi dat rollers voor printers en kopieermachines maakt, liet een opmerkelijk herstel zien. De kosten daalden bij het onderdeel Plasticum (kunststof verpakkingen voor huishoudelijke artikelen), waardoor het winstherstel doorzette.