BREDA - Buschauffeurs van Veolia in Midden- en West-Brabant zetten hun acties tegen voorgenomen bezuinigingen bij het bedrijf woensdag met een extra steun in de rug voort.

Zij kregen dinsdag gelijk van de rechter die oordeelde dat hun staking gerechtvaardigd is omdat het bedrijf de vakbonden niet heeft gekend in de voorgenomen ingrepen.

De acties van de buschauffeurs begonnen maandag met een staking die de hele dag duurde. Sinds dinsdag rijden zij alleen in de spits en controleren zij geen kaartjes. Alleen in de regio Waalwijk zijn de chauffeurs werkwillig.

Eisen

De actie gaat door tot Veolia tegemoetkomt aan de eisen van FNV Bondgenoten, kondigde bestuurder Jan de Jong aan. De vakbond wil erkend worden als gesprekspartner en het omstreden bezuinigingsplan moet worden opgeschort.

Veolia heeft na de uitspraak van de rechter nog niet van zich laten horen, aldus de vakorganisatie.

Extra werk

Veolia erkende dinsdag in de rechtszaal dat de voorgenomen productiviteitsstijging neerkomt op meer dan een half uur extra werk per dag zonder een structurele loonsverbetering.

De chauffeurs voelen zich verraden omdat bij de aanbesteding van de vervoersvergunning vorig jaar was afgesproken dat er aan hun arbeidsvoorwaarden niet zou worden getornd.