AMSTERDAM - De verkoop van vervoerder Connexxion aan het Franse Transdev gaat gewoon door. Dat zei minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vanavond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Hij was naar de Kamer geroepen door SP'er Ernst Roemer die stelt dat de verkoop van het bedrijf aan het buitenland slecht is voor het Nederlandse openbaar vervoer.

Roemer eiste van Bos dat hij om deze reden afziet van de verkoop of niet meer dan 49 procent van de aandelen verkoopt aan Transdev in plaats van een meerderheid.

Lage prijs

De VVD vroeg zich af of Connexxion niet voor een te lage prijs van de hand is gedaan. Nu de publieke aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden niet door dreigt te gaan, gaat 40 procent van de markt 'op slot' zei Paul de Krom (VVD). Hierdoor worden de groeimogelijkheden van het bedrijf beperkt en daarmee daalt de waarde.

Betrouwbaarheid

Bos, die tussen de 200 à 250 miljoen euro ontvangt door de deal, blijft bij zijn besluit. Het terugdraaien zou leiden tot juridische claims en ook de betrouwbaarheid van de overheid komt hierdoor in het geding.

Daarnaast is Transdev volledig op de hoogte van de stand van zaken rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden, stelde de bewindsman. "Dit is niet van invloed geweest op de prijs."