AMSTERDAM - Namen met het voorvoegsel Mc of Mac mochten tot voor kort niet in Nederland gevoerd worden omdat zij teveel geassocieerd zouden worden met de fastfood-gigant McDonald's. Daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen, zo meldt de Telegraaf.

In Engeland mag een Chinese immigrant na een jarenlange David en Goliath-strijd tegen de Amerikaanse hamburgerketen McDonald's doorgaan met zijn merknaam McChina.

Frank Yuen kwam in 1967 blut naar het Verenigd Koninkrijk en begon daar begin jaren negentig vier fastfood-zaken genaamd McChina. In de McChina wordt Chinees wokvoedsel bereid dat mensen kunnen meenemen voor thuis.

De trotse eigenaar van de fastfood-keten probeerde bij de Britse merkautoriteiten de naam te laten registreren, maar dat werd geweigerd. McDonald's klaagde Yuen vervolgens aan omdat McChina teveel zou lijken op de eigen merknaam. McDonald's is bang dat klanten in verwarring raken doordat de hamburgerketen ook Oosterse producten verkoopt zoals de McFortune Cookie en de Chicken McNugget Shanghai.

Na zes jaar lang procederen werd Yuen uiteindelijk in het gelijk gesteld. De rechter vond dat McDonald's op het voorvoegsel Mc of Mac geen alleenrecht heeft. Yuen kon het bijna niet geloven en toonde zich "zo blij als een dronken garnaal." Maar McDonald's laat het er niet bij zitten. De fastfood-gigant gaat in hoger beroep.