DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) doet een beroep op de woningcorporaties constructief mee te werken zodat ze jaarlijks 750 miljoen euro in de aanpak van probleemwijken kunnen steken.

Tijdens een debat over de voorjaarsnota, de stand van de begroting, erkende Bos dinsdagavond dat de gesprekken met de corporaties moeizaam verlopen.

Hij wees er wel op dat het om publiek geld gaat dat moet kunnen worden aangewend om de door het kabinet aangewezen wijken te verbeteren. De corporaties zijn echter bang dat ze te weinig zeggenschap houden.

Ongeduld

De PvdA toonde zich dinsdag ongeduldig over het uitblijven van een akkoord met de corporaties. Volgens ingewijden worden de gesprekken tussen kabinet en corporaties verder bemoeilijkt doordat Bos en minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) niet helemaal op een lijn zitten.

Bos wil de uiteindelijke zeggenschap over de 750 miljoen euro in ieder geval bij het Rijk houden, terwijl Vogelaar de corporaties tegemoet zou willen komen door hen meer inspraak te geven.

Strenger

Bos maakte na afloop van het debat duidelijk dat het "de minister van Financiën eigen is" wat strenger in de leer te zijn. Volgens hem voeren Vogelaar en hij gewoon samen het regeerakkoord uit. Hoewel er enige tijdsdruk is, heeft Bos er vertrouwen in dat er snel een akkoord kan worden bereikt.

Hij zei naar alle mogelijkheden te kijken om zonder al te veel overheidsbemoeienis corporaties en gemeenten enige vrijheid te geven maar wel met de eindverantwoordelijkheid bij het Rijk.

Onacceptabel

De Vernieuwde Stad, een platform van woningcorporaties in de grote steden, noemde het dinsdag onacceptabel "als het kabinet 750 miljoen euro cash wil weghalen bij corporaties". Volgens het platform zal de stedelijke vernieuwing daarmee stranden. De corporaties claimen hun investeringen in probleemwijken nu al duidelijk op te voeren.