ABN AMRO AMSTERDAM - Als het bankenconsortium geleid door Royal Bank of Scotland ABN Amro overneemt, leidt dit tot een verlies van 7800 Nederlandse banen. Dat is iets meer dan de 7500 banen waarover aanvankelijk werd gesproken. Eerder liet consortiumlid Fortis al weten dat er in Nederland geen gedwongen ontslagen vallen.

Volgens CNV-bestuurder Ahmed Kansouh zullen dit de definitieve aantallen worden. Kansouh zei dit dinsdag na een bijeenkomst met leden van het consortium.

Van de 7800 banen verdwijnen er 5800 bij bedrijfsonderdelen (business units), waarvan een derde bij ict en een derde bij het onderdeel retail. De resterende van de 5800 banen wordt geschrapt bij de onderdelen private en commercial banking.

Zuidas

Op het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas verdwijnen 1200 banen. Nog eens achthonderd banen worden elders in Nederland opgedoekt. Van de 7800 te schrappen banen worden er 2000 opgevangen met onder meer vrije vacatures, zei Kansouh.

Wereldwijd verdwijnen met de overname van de grootste Nederlandse bank 19.000 banen. Bij de Amerikaanse ABN-dochter LaSalle en de Braziliaanse activiteiten verdwijnen 7200 banen en in Groot-Brittannië kost de overname 2000 arbeidsplaatsen.

Strijd

ABN Amro is sinds enkele maanden het onderwerp van een overnamestrijd tussen de Britse bank Barclays en een consortium van Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis. Barclays sluit bij een overname gedwongen ontslagen in Nederland niet uit.