BRUSSEL - De lidstaten van de Europese Unie moeten hun passagiersgegevens gaan bewaren en eventueel uitwisselen. Dat heeft eurocommissaris Franco Frattini (justitie) dinsdag voorgesteld.

Het voorstel valt onder een pakket van maatregelen in de strijd tegen terrorisme dat Frattini in oktober presenteert. Frattini: "Sommige lidstaten zeggen dat hun land niet zo gevaarlijk is, maar met het vrije verkeer dat wij in de EU kennen, kan dat land een toegangspoort worden voor gevaarlijke personen." Het verplichten van het bewaren van persoonsgegevens op nationaal niveau zou dat kunnen voorkomen.

Verenigde Staten

Afgelopen vrijdag besloten de EU-landen al dat persoonlijke gegevens van passagiers die naar de Verenigde Staten vliegen, aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten moeten worden gegeven.

Frattini wil een verbod op internetsites die uitleggen hoe je bommen maakt. Dat kan op dezelfe manier als waarop nu internetsites over pedofilie worden bestreden. Frattini: "Het gaat erom zoveel mogelijk afspraken te maken met internetproviders van binnen en buiten de EU om dit soort websites te laten sluiten."

Waarschuwingssysteem

In de strijd tegen terrorisme stelt Frattini ook voor een waarschuwingssysteem in te voeren over gestolen of verdwenen explosieven. In het verlengde hiervan wil hij een netwerk van explosieven-opruimingsdiensten die kennis over het onschadelijk maken van bommen uitwisselen.

De commissaris bepleit verder een brede politieke discussie over het voorkomen en uitroeien van radicalisering. Hij wil onder andere onderzoeken welke rol religieus onderwijs heeft bij radicalisering van jongeren. De financiering van moslimscholen moet hierbij ook ter sprake komen. "De tijd is gekomen voor een politieke discussie, vooral omdat de meeste moslims in de EU in vrede leven en niets te maken hebben met het verspreiden van haat en geweld", zei de eurocommissaris.