UTRECHT - De staking van buschauffeurs in Midden- en West-Brabant is gerechtvaardigd en zal niet worden verboden. De rechtbank in Utrecht heeft dat dinsdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door busmaatschappij Veolia, die de actie wilde stoppen.

De bezuinigingen die de directie van het vervoerbedrijf is overeengekomen met (een deel van) de ondernemingsraad, hebben zodanige financiële consequenties voor de chauffeurs dat de vakbonden niet gepasseerd hadden mogen worden, oordeelde de rechter dinsdag.

Vakbond FNV Bondgenoten heeft geen regels geschonden door niet eerst om arbitrage te vragen, voegde hij daar aan toe.

Afspraken

De rechtbank kwam niet toe aan beantwoording van de vraag of de ondernemingsraad buiten zijn bevoegdheden is getreden door afspraken te maken met het bedrijf over een versobering van de arbeidsomstandigheden.

De rechter wenste de partijen veel wijsheid toe en sprak de hoop uit dat Veolia snel met de vakbonden in overleg gaat.

Applaus

De uitspraak werd met luid gejuich en applaus ontvangen door ongeveer vijftig meegereisde Brabantse buschauffeurs. Maandag legden zij het werk neer als protest tegen het omstreden bezuinigingsplan.

De voorgenomen productiviteitsstijging zou voor hen neerkomen op zeker een half uur extra werk per dag zonder een structurele loonsverbetering.

Jammer

Regiomanager Willy Lauwereijsen noemde de uitspraak in een eerste reactie vooral jammer voor de busreiziger. Een uitnodiging aan de vakbond om alsnog in overleg te treden is volgens haar nog niet aan de orde. "We beraden ons op een definitief standpunt."

Kaartjes

De kans is daarmee groot dat de buschauffeurs woensdag voor de derde dag op rij actievoeren. Bussen rijden dan alleen in de spits en kaartjes worden niet gecontroleerd.

De oproep van de rechter om FNV Bondgenoten alsnog als gesprekspartner te erkennen en in gesprek te gaan deed Lauwereijsen af als 'mijmeringen'.