AMSTERDAM - Ouders van kinderen tussen de 8 en 12 die zich ernstig misdragen op straat of op school, moeten geen kinderbijslag meer krijgen. Ook moeten de ouders verplichte opvoedingsondersteuning krijgen. Dat stelt de VVD vandaag voor in een debat over hangjongeren met minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie).

VVD-Tweede Kamerlid Rita Verdonk wil de kinderbijslag gebruiken als drukmiddel tegen ouders die weigeren hun kinderen behoorlijk op te voeden. "De kinderbijslag is bedoeld als bijdrage in de opvoeding. Maar als ouders hun kinderen niet opvoeden, hebben ze ook geen recht op dat geld", redeneert het Kamerlid.

Verdonk wil dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar strafbaar worden via het Wetboek van Strafrecht. Het gaat de VVD-politica er niet om de kinderen op te sluiten, 'maar om een middel om ze aan te pakken'.

Zij wil dat de kinderen daardoor verplicht twaalf uur per dag naar school kunnen worden gestuurd. Volgens de oud-minister voor Vreemdelingenzaken kunnen de kinderen dan les krijgen in fatsoensnormen en normale omgangsvormen.