PEKING - De Wereldbank heeft eerder dit jaar onder druk van de autoriteiten in Peking delen uit een rapport over de vervuiling in China geschrapt.

Het ging om hoofdstukken waarin melding wordt gemaakt van circa 750.000 mensen die jaarlijks overlijden als gevolg van (lucht)vervuiling. Dat schreef de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag.

Het blad baseert zich op informatie van adviseurs van de Wereldbank en Chinese functionarissen. Peking was bang dat de informatie over de ernst van de vervuiling kon leiden tot 'sociale onrust'.

Gebouwen

In de geschrapte delen stond dat vieze lucht in Chinese steden de voortijdige dood van 350.000 tot 400.000 mensen tot gevolg had. Nog eens 300.000 personen zouden jaarlijks overlijden door vervuilde lucht binnen in gebouwen. De uiterst magere kwaliteit van water zou verantwoordelijk zijn voor de dood van nog eens 60.000 mensen.

Zestien van de twintig meest vervuilde steden op de wereld bevinden zich in China. Het land wordt ook regelmatig getroffen door milieurampen waarbij grote stukken land of rivieren ernstig worden vervuild.

Het rapport van de Wereldbank is officieel nog niet gepubliceerd, een voorlopige versie werd echter al in maart via het internet openbaar gemaakt. Over de definitieve tekst wordt nog onderhandeld.