AMSTERDAM - De automatiseerder Getronics staat in de belangstelling van een niet bij naam genoemd Amerikaans bedrijf. De onderneming uit Amsterdam heeft een formele uitnodiging gekregen om te onderhandelen. Getronics heeft besloten daarop in te gaan, zo meldde de onderneming dinsdag.

Het onbekende Amerikaanse bedrijf zou Getronics in zijn geheel willen overnemen. Getronics heeft een speciale commissie in het leven geroepen onder leiding van Rinus Minderhoud, voorzitter van de raad van commissarissen van Getronics, om de overnamegesprekken te voeren. De automatiseerder benadrukte dat het niet zeker is of de onderhandelingen tot een resultaat zullen leiden.

Getronics wilde verder geen commentaar geven op de laatste ontwikkelingen. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers begin augustus geeft de onderneming uit Amsterdam een verdere toelichting.

Geruchten

De interesse voor Getronics komt niet uit de lucht vallen. Al maanden doen geruchten de ronde dat de geplaagde automatiseerder in de belangstelling staat van Europese concurrenten. Vorig jaar mislukten nog overnamegesprekken met telecombedrijf KPN.

Beleggers in Amsterdam doken dinsdagochtend bij de opening van de handel op het aandeel Getronics. De koers spoot met bijna 15 procent omhoog tot 6,45 euro. In de afgelopen maanden maakte het aandeel vaker heftige koerssprongen als geruchten over een overname circuleerden.

China

Ondanks een mogelijk overname heeft Getronics dinsdag een belang van 30 procent genomen in branchegenoot ServiceOne Limited. Dat heeft Getronics dinsdag bekendgemaakt zonder daarbij financiële details te melden.

De voorgenomen transactie betekent ook dat Getronics zijn infrastructuur in Hong Kong, China en Macau gaat overdragen naar een nieuw bedrijfsonderdeel genaamd ServiceOne Getronics. Het nieuwe bedrijfsonderdeel zal met ruim duizend werknemers actief zijn in meer dan dertig provincies in China.

Getronics verwacht de transactie in de tweede helft van dit jaar af te ronden.