AMSTERDAM - De horecabranche wil wel meewerken aan een totaal rookverbod in de Nederlandse horeca, maar dan moet de overheid 'orde op zaken stellen'.

Brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) stelt dinsdag in een advertentie in diverse kranten als voorwaarde dat het rookverbod 'zo min mogelijk negatieve gevolgen' voor de samenleving, horecaondernemers en horecabezoekers oplevert. De Kamer bespreekt het beoogde rookverbod vanavond.

Zo moet duidelijk zijn wie de regel handhaaft en wie een boete krijgt als toch wordt gerookt. Ook moet gekeken worden naar overlast op straat als gasten buiten roken. Daarnaast is KHN beducht voor een vlucht naar illegale drankschuren.

Tenslotte vreest de brancheorganisatie dat ondernemers in problemen komen door omzetverlies als per 1 juli volgend jaar de horeca helemaal rookvrij moet zijn, zoals minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil.

Meer tijd

Koninklijk Horeca Nederland vraagt Klink en de Tweede Kamer de knelpunten weg te nemen. "Mogelijk kost dat meer tijd dan nu gepland", stelt KHN. Een geslaagde invoering 'met draagvlak' is volgens de branche belangrijker dan het rookverbod 'er zo snel mogelijk doorheen te drukken'.

Een Kamermeerderheid is voor de invoering per 1 juli volgend jaar. Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie staan er achter. Ook de SP zou het voorstel steunen. VVD en PVV zijn tegen het rookverbod.