DEN HAAG - Coalitiepartijen CDA en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om het roken in coffeeshops. CDA-Kamerlid Cisca Joldersma vreest dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) te veel ruimte geeft voor roken in deze horecagelegenheid en PvdA'er Lea Bouwmeester is juist bang dat de coffeeshop voor blowers minder aantrekkelijk wordt.

Per 1 juli 2008 wil Klink het roken in de horeca verbieden. Wel mogen kroegen en restaurants nog een rookruimte inrichten waar niet bediend wordt. Voor de coffeeshops zegt hij dat de verkoop afgescheiden van de rookruimte plaats moet vinden.

Volgens het CDA kan dit betekenen dat in vrijwel de hele coffeeshop nog gerookt kan worden, de PvdA vreest juist dat de verkoop in een glazen hokje afbreuk doet aan deze horecagelegenheid.

Joldersma wil van de minister ook meer duidelijkheid over de rookruimtes. Ze wil weten of er toch manieren zijn om daar te bedienen, zonder dat het personeel hinder ondervindt van rook.

Straffen

Voor het pleidooi van Koninklijk Horeca Nederland om niet alleen de kroegbaas maar ook de klant te straffen voor overtreding van het rookverbod, is ze niet direct te porren. Bouwmeester is daar ronduit op tegen omdat dan bijvoorbeeld roken op kantoor ook bestraft zou moeten worden.

Dinsdag praat de Tweede Kamer met Klink over het rookverbod in de horeca.