WASHINGTON - Twee advocatenkantoren in de Verenigde Staten hebben dinsdag Ahold aangeklaagd. De kantoren, Cohen, Milstein, Hausfeld & Toll en Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz, eisen namens gedupeerde beleggers een schadevergoeding voor de koersverliezen op de effectenbeurs van de afgelopen maanden. Bedragen zijn niet bekendgemaakt.

De aanklachten zijn neergelegd in de staten Virginia, waar Ahold in de VS kantoor houdt, en in New York. Ze volgen op de boekhoudkundige malversaties en de winstwaarschuwing die het supermarktconcern maandagochtend naar buiten bracht. Maandag duikelde de beurskoers daardoor 63 procent en dinsdag nog eens 9 procent.

Volgens de advocatenkantoren heeft Ahold in het verleden valse en misleidende informatie verstrekt, waardoor de beurskoers kunstmatig hoog werd gehouden. Het gaat daarbij in het bijzonder om de financiële verslaglegging in de periode tussen 15 mei 2001 en 21 februari 2003. In dit tijdsbestek is inmiddels gebleken dat de winst van dochteronderneming US Foodservice veel lager is uitgevallen dan werd gemeld. De aanklachten beschuldigen Ahold ook van onvoldoende interne controle op de resultaten.