DEN HAAG - PvdA en VVD zijn bezorgd over de ontwikkeling van de koopkracht in 2008. Uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat die dan over de hele linie dreigt te dalen met 0,25 procent.

PvdA-Tweede Kamerlid Ferd Crone wil dat het kabinet zich inspant om te zorgen dat in elk geval de lage en middeninkomens er niet op achteruitgaan.

Motie

VVD'er Frans Weekers zal minister Wouter Bos (Financiën) dinsdag in een motie vragen volgend jaar de koopkracht voor iedereen op peil te houden.

CDA en ChristenUnie reageren terughoudend. "Ik wacht eerst Prinsjesdag af", zegt CDA'er Frans de Nerée.

Het kabinet komt dan pas met de definitieve cijfers voor volgend jaar. ChristenUnie-Kamerlid Ernst Cramer ziet weinig in compensatiemaatregelen voor één jaar.

Verontrust

Ook Crone is nog niet echt verontrust door de CPB-raming. Hij wil eerst afwachten wat de exacte oorzaak is van de dalende koopkracht.

Mocht die veroorzaakt worden door de lastenverhogingen die het kabinet in petto heeft om milieubewuster gedrag te stimuleren, dan hoeft er wat de PvdA betreft niet ingegrepen te worden.

Onaanvaardbaar

VVD'er Weekers noemt het onaanvaardbaar als de burgers niet meeprofiteren van de opleving van de economie. Hij voorspelt dat een dalende koopkracht zal leiden tot hogere looneisen. "Dan spoelen de mooie resultaten van het vorige kabinet weer weg."