LEEUWARDEN - De voorgenomen fusie tussen uitgevers PCM en NDC-VBK gaat niet door, meldden beide bedrijven maandag. Volgens woordvoerders van de concerns "lopen de agenda's van het management van beide ondernemingen onvoldoende parallel en zijn de bedrijfseconomische redenen voor de fusie minder evident".

PCM geeft onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw uit. Het Friese NDC-VBK is de grootste boekenuitgever in Nederland en geeft daarnaast het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant uit. De aandelen van PCM zijn grotendeels in handen van de Stichting Democratie en Media. NDC-VBK is in handen van de stichting Je Maintiendrai in Leeuwarden.

PCM en NDC-VBK kwamen dit jaar samen aan tafel nadat de Britse investeerder Apax zijn in 2004 verworven meerdeheidsbelang in PCM had terugverkocht aan de Stichting Democratie en Media. NDC-VBK zoekt al een tijd uitbreiding binnen Nederland en probeerde daarom eerder de beide kranten te kopen. Net als de voorgenomen fusie met PCM mislukte dat.

Verdere samenwerking

Ondanks het feit dat zowel de aandeelhouders van beide bedrijven als de portfolio van activiteiten grote verwantschap hebben en elkaar mogelijk zouden kunnen versterken, kwam het niet tot een deal.

"Een samenwerking met PCM biedt goede perspectieven, maar de bedrijven moeten elkaar wel versterken en er allebei beter van worden", aldus Jan de Roos, directeur van NDC-VBK. "Niet alleen op de korte termijn, maar ook op langere termijn is een gedeelde visie de basis. De overtuiging dat het geheel meer is dan de individuele ondernemingen is op dit moment nog onvoldoende aanwezig."

Volgens Bert Groenewegen van PCM sluiten beide uitgeefconcerns een verdere samenwerking op termijn niet bij voorbaat uit. "De komende periode zal het managementteam van PCM gebruiken om het proces van strategievorming en focus op de bedrijfsvoering vanuit haar titels en werkmaatschappijen af te ronden, zodat er een breed draagvlak is voor de koers van de onderneming onder alle belanghebbenden."