UTRECHT - Vrijwilligersorganisatie SIW ziet geen heil in de sterk afgeslankte plannen voor een maatschappelijke stage voor scholieren.

Volgens de organisatie die vrijwilligers deel laat nemen aan projecten in binnen- en buitenland, zijn de stages te kort om maatschappelijke instellingen echt hulp te bieden.

Volgens voorzitter Anneke Wensing van SIW zal de sociale dienstplicht vooral voor veel rompslomp bij maatschappelijke instellingen zorgen. Voordat de leerlingen van middelbare scholen ingewerkt zijn, is de stage alweer beëindigd, zei zij maandag.

Vorige week maakte staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs bekend dat scholieren in het voortgezet onderwijs gedurende drie maanden grofweg één dag per week stage gaan lopen. Eerder stelde het kabinet dat alle leerlingen een maatschappelijke stage van drie maanden zouden moeten volgen.

Zorg

De scholieren kunnen zich bijvoorbeeld inzetten in de zorg, voor hun eigen wijk, sporttoernooien organiseren of nieuwkomers helpen in te burgeren. Na de zomer komt Van Bijsterveldt met een precieze invulling van het plan voor de sociale dienstplicht voor scholieren.