AMSTERDAM - Winkeliers kunnen hun werk niet goed doen omdat er te veel onnodige lokale regels zijn. Dat stelt het Platform Detailhandel Nederland in het eigen jaarverslag, dat maandag wordt overhandigd aan minister van Wijken, Wonen en Integratie Ella Vogelaar (PvdA).

De belangenvereniging voor winkeliers meent dat de regering paal en perk moet stellen aan de verschillende regels door meer toezicht op de makers van de regelgeving, de gemeenten. Het platform wil dat de regering met concrete voorstellen komt om het ondernemersklimaat te verbeteren.

Gemeenten hanteren nu nog te veel verschillende regels in de ogen van de winkeliers. Zo zouden vrachtwagens in de ene gemeente acht meter lang mogen zijn, terwijl dat ergens anders tien meter is.

Trucks

Ook wijken de tijden waarbinnen de trucks mogen rijden nogal eens af. Winkeliers krijgen volgens het platform problemen door dit soort verschillen. Het leveren van goederen zou erdoor worden bemoeilijkt.

Pinbetalingen

Een ander voorbeeld is volgens het Platform het invoeren van een Europees systeem voor pinbetalingen. Het pinnen wordt hierdoor duurder en daardoor gaat het ondernemersklimaat in probleemwijken volgens de winkeliers achteruit.

Het aantal contante betalingen neemt hierdoor toe en dat zorgt voor meer onveiligheid in de winkels.