ZAANDAM - Ongeveer 3500 personeelsleden van Ahold voelen de naschokken van het boekhoudschandaal bij hun concern in hun portemonnee. Zij hebben geld geleend van het bedrijf om te beleggen in het AH Vaste Klanten Fonds. Ongeveer 3100 van hen hebben de waarde van hun beleggingen door het schandaal met ongeveer 50 procent zien dalen. Dat heeft Albert Heijn dinsdag gemeld.

De medewerkers konden tussen de 4500 en 22.500 euro lenen. Gemiddeld hebben ze per persoon 9000 euro geleend. In totaal gaat het om een bedrag van 31,5 miljoen euro.

Ongeveer 3100 van de 3500 personeelsleden zijn in 1998 in het programma gestapt. Toen bedroeg de koers van het AH Vaste Klanten Fonds 32 euro. Dinsdag was deze gedaald tot 15,88 euro. De looptijd van hun lening is tien jaar. "Ze hebben dus nog een jaar of vijf te gaan. We hopen dat de koers zich in die tijd weer herstelt", zei een woordvoerder van Albert Heijn.

In 1996 zijn ongeveer 375 werknemers ingestapt. Op dat moment bedroeg de koers van het fonds 20 euro. De looptijd van hun lening duurt nog tot 2006. Iets meer dan veertig man maakte in 1994 gebruik van de regeling. De koers van het AH Vaste Klanten Fonds bedroeg toen 14 euro. Deze mensen hebben dus nog niks verloren.

Het AH Vaste Klanten Fonds belegt ongeveer de helft van de inleg in aandelen Ahold. Dit aandeel is maandag en dinsdag hard onderuit gegaan. De andere helft wordt uitgeleend aan Ahold tegen het tarief van de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) vermeerderd met 1,25 procentpunt.

De personeelsleden betalen over de lening die ze van Ahold krijgen 1,5 procent rente, maar de helft van het bedrag wordt weer door het supermarktconcern teruggeleend. AH betaalt daar 3 procent rente over. "Dat compenseert elkaar, dus de werknemers hoeven per saldo geen rente te betalen", zei de AH-woordvoerder.