AMSTERDAM - Op de beurzen was het vertrouwen onder beleggers dinsdag opnieuw volledig zoek. Na de bom die Ahold maandag met gebleken boekhoudfraude liet vallen, waren het dinsdag geopolitieke problemen (Irak en Noord-Korea) en de naweeën van de crisis bij het supermarktconcern die de bodems verder wegsloegen.

Beursstemming (video) 'Vertrouwen helemaal zoek, AEX keldert'

Na de val van ruim 5 procent maandag zocht de AEX-index nieuwe dieptepunten. Het koersgemiddelde van de effectenbeurs in Amsterdam eindigde 10,36 punten (3,9 procent) lager op 257,31. Tussentijds kwam de index even onder de 255 punten, het laagste punt sinds november 1996.

Alle hoofdfondsen eindigden in het rood. Aandeelhouders wilden opnieuw massaal af van Ahold. Het aandeel sloot bijna 9 procent lager, nadat het maandag al tweederde van zijn beurswaarde had verloren.

Ook de andere Europese beurzen moesten flinke verliezen incasseren. De FTSE-index in Londen was aan het eind van de middag ,1 procent lager, de CAC-index in Parijs zakte 3,7 procent en de DAX-index in Frankfurt stond zelfs 4,2 procent in de min.