BREDA - Duizenden reizigers in Midden- en West-Brabant moeten maandagochtend op zoek naar alternatief vervoer omdat buschauffeurs van vervoersmaatschappij Veolia het werk hebben neergelegd. Alleen in de regio Waalwijk en naar de Efteling rijden bussen, meldde een woordvoerster van het bedrijf.

De staking is een gevolg van een conflict tussen FNV Bondgenoten en Veolia. De busmaatschappij kreeg tot zondag 17.00 uur de tijd om een overeenkomst met de ondernemingsraad over bezuinigingen op te schorten en de vakbond als gesprekspartner te erkennen.

Veolia weigerde de eisen van FNV in te willigen. Volgens de woordvoerster zijn het ultimatum en de staking onrechtmatig. Het bedrijf neemt maandag een beslissing over een eventueel kort geding tegen FNV Bondgenoten.

Veolia is met (een deel) van de ondernemingsraad akkoord over een productiviteitsstijging. Daardoor krijgen de chauffeurs hun rusttijden niet langer vergoed.

Principekwestie

Voor FNV Bondgenoten gaat het om een principekwestie. Als Veolia deze slag wint, is de weg vrij voor alle vervoerbedrijven in Nederland om te gaan concurreren op arbeidsvoorwaarden, vreest de vakbond.

Om de chauffeurs voldoende gelegenheid te geven zich als staker te laten registreren, duurt de actie maandag de hele dag. Vanaf dinsdag krijgt de staking een vriendelijker karakter. De bussen rijden dan wel in de spits en de chauffeurs controleren geen kaartjes.