WASHINGTON - De Verenigde Staten willen dat de Wereldhandelsorganisatie WTO in actie komt tegen de Europese Unie omdat die bananenproducenten uit Latijns-Amerika zou discrimineren.

Het Europese beleid is volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Susan Schwab ook ongunstig voor distributeurs, waarvan er verschillende uit de VS komen.

Handelsgeschil

Ruim tien jaar geleden deed de WTO uitspraak in een handelsgeschil tussen de EU enerzijds en de VS en een aantal Latijns-Amerikaanse landen anderzijds. De EU kreeg toen tot 1999 de tijd om het beleid ten aanzien van de invoer van bananen aan te passen. Volgens de VS is dat niet gebeurd. De Amerikaanse regering wil nu dat een panel van de WTO de Europese handelwijze tegen het licht houdt.

Volgens Schwab kunnen bananenproducenten uit Afrika, het Caribisch gebied en het gebied rond de Stille Oceaan zonder handelsbelemmeringen naar de EU exporteren. Op bananen uit Latijns-Amerika geldt echter een invoertarief van 176 euro per ton. De VS heeft geprobeerd er via onderhandelingen met de Europese Unie uit te komen, maar volgens Schwab hebben die niets opgeleverd.