WASHINGTON - De Amerikaanse regering is er op de valreep in geslaagd een handelsovereenkomst te ondertekenen met Zuid-Korea. Door het akkoord vervallen een groot aantal handelsbelemmeringen voor consumentenproducten en industriegoederen.

Het Congres moet nog instemmen met het akkoord, maar sommige Democraten hebben al aangegeven tegen te zullen stemmen.

Het handelsakkoord is in omvang het grootste sinds de totstandkoming van Nafta, de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst die in 1993 werd gesloten. De goederenhandel tussen de VS en Zuid-Korea was vorig jaar goed voor 78 miljard dollar.

Door het vrijhandelsakkoord zal er nog eens tussen de 17 miljard en 44 miljard dollar in de Amerikaanse economie worden gepompt. Zuid-Korea is de op zes na grootste handelspartner van de VS.

De Amerikaanse regering had tot zaterdag de tijd om het pact te sluiten. Tot die dag had ze bevoegdheid zelf handelsovereenkomsten te ondertekenen waartegen het Congres alleen maar ja of nee tegen kan zeggen.

Autosector

Democraten in het Congres zijn echter niet tevreden met het resultaat. Ze zijn bang dat het Amerikaanse handelstekort verder zal oplopen en maken zich verder zorgen over de afspraken die over de autosector zijn gemaakt. Verder willen ze dat Zuid-Korea de markt verder opent voor Amerikaans rundvlees.

Het akkoord is ook in Zuid-Korea zelf omstreden. Afgelopen week gingen tienduizenden boeren en fabrieksarbeiders de straat op om te protesteren tegen de overeenkomst. Ze zijn bang dat door het akkoord veel banen verloren zullen gaan. In april lag er al een beginselovereenkomst op tafel waarover maanden werd onderhandeld.