SCHOKLAND - Minister Bert Koenders stelt voor vier jaar een pot geld beschikbaar van 50 miljoen euro om mensen met goede ideeën over het bereiken van de Millennium Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties op weg te helpen. Het ministerie kijkt dan mee hoe een idee gerealiseerd kan worden.

"Iedereen met goede kan zich voor dit Schoklandfonds melden", zei de minister zaterdag op Schokland. Daar lanceerde hij samen met het halve kabinet een groots evenement waar bedrijven, ontwikkelingsorganisaties en particulieren in totaal 37 Akkoorden van Schokland tekenen.

Ze beloven daarin om bijvoorbeeld mee te helpen de handel in eerlijke producten te bevorderen, zoals Ahold dat samen met vakbonden FNV, CNV en minister Gerda Verburg (Landbouw) doen.

Zorgverzekering

Zij krijgen daarvoor geld uit het Schoklandfonds. Of een zorgverzekeringsfonds voor Afrika op te zetten met geld van SNS/REAAL en verzekeraars Achmea en Aegon, een initiatief van onder anderen aids-onderzoeker Joep Lange van het Academisch Medisch Centrum.

Philips International wil samen met Koenders 10 miljoen mensen in steden en op het platteland van veilige, moderne energie voorzien. Iedereen kan echter een bijdrage leveren, benadrukte minister Koenders.

Belofte

Dat kan door op de website zelf een belofte in te vullen over bijvoorbeeld het alleen nog maar drinken van eerlijke koffie. Of, zoals een van de vijfduizend bezoekers deed, met vrienden af te spreken dat je 500 euro krijgt voor onderwijs in Oeganda, als het je lukt om met de minister op de foto te komen.

Haar goede daad is direct bij aanvang van het evenement meteen gelukt.

Borsato

Marco Borsato beloofde namens War Child in anderhalf jaar 1,5 miljoen kinderen in conflictgebieden te gaan helpen. Dat is een ruime verdubbeling van het aantal kinderen dat War Child nu al helpt. Stichting Vluchteling, de Telegraaf, Vrij Nederland, de NRCV en het Interkerkelijk Vredesberaad kondigden een plan aan voor een mediaoffensief en fondsenwervingscampagne onder de titel Tot zo ver Darfur.

Koenders tekende zelf samen met collega Eimert van Middelkoop (Defensie) een nationaal actieplan om samen met ontwikkelingsorganisaties de VN Veiligheidsresolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid onder de aandacht te krijgen. Het is de bedoeling om de positie van vrouwen tijdens en na gewapende conflicten te verbeteren en te erkennen dat ze een belangrijke rol kunnen spelen bij het vermijden, ontstaan, beheersen en oplossen van conflicten en wederopbouw.

Bij brandhaarden als Afghanistan, Irak en de Hoorn van Afrika vallen talloze burgerslachtoffers, waarvan 70 procent vrouwen en kinderen.