UTTRECHT - Nu de meeste huishoudens er in koopkracht op achteruit gaan, zoeken de Nederlanders massaal naar houvast. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) spreekt van een stormloop op zijn aanbod. Op zijn website is nu een aantal bezoekers van 2500 per dag normaal tegen 400 een jaar geleden, aldus het instituut.

Uit de vragen aan het Nibud blijkt volgens een woordvoerster dat de mensen het overzicht kwijt zijn. De invoering van de euro speelt nog steeds een rol, waardoor sommigen "nog steeds problemen hebben met hun prijsgevoel". Toch schuiven de problemen die hiermee te maken hebben langzaam naar achteren. Een stijgend aantal vragen signaleert het Nibud vooral naar inkomen en kinderen en naar de gevolgen van echtscheiding.

Om tegemoet te komen aan de vraag naar overzicht heeft het Nibud een gratis persoonlijk budgetadvies via zijn website geïntroduceerd. Het gaat om een simpele invuloefening. Direct daarna krijgt de vrager een advies, bestaande uit drie begrotingen.

De eerste is een voorbeeld met de bedragen die een gemiddeld huishouden in dezelfde omstandigheden als de aanvrager uitgeeft aan bepaalde dingen. Nummer twee is een minimumbegroting met hetgeen ten minste aan verschillende posten moet worden uitgegeven. De derde is een sluitende begroting waarin de bestedingen staan die precies zijn afgestemd op de hoogte van de inkomsten.