AMSTERDAM - Het boekhoudschandaal bij supermarktconcern Ahold laat diepe sporen na op de beurzen. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam zakte dinsdag voor het eerst sinds het najaar van 1996 weg tot een dieptepunt van 255,40 punten. Aan het einde van de ochtend noteerde de index een stand van 256,25 punten. Dat is een verlies van 11,32 punten of een verlies van 4,23 procent.

Beursstemming (video): Vertrouwen weg, beurs verder omlaag.De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): 'Britse aasgieren cirkelen rond Ahold'

Op de andere beurzen in Europa was het niet veel beter. De DAX-index in Frankfurt noteerde even na elven 2518,13 punten, een niveau dat in 6,5 jaar niet was bereikt. Aan het eind van de ochtend stond de index met 2523 punten weer iets hoger, maar dat was nog altijd een verlies van 1,9 procent. Londen keek tegen een verlies aan van 1,6 procent, Parijs verloor 2,2 procent.

Supermarktreus Ahold maakte maandag bekend dat er geknoeid is met de boeken. Dat kwam het bedrijf te staan op een koersdaling van procent. Dinsdag leek het aandeel weer iets te herstellen, maar zakte vervolgens weer weg op een verlies van circa 15 procent. Een aandeel is nu nog 3,07 euro waard. In de ochtendhandel gingen meer dan 27 miljoen stukken van de hand.

'Het vertrouwen is verdwenen'

"Het vertrouwen is totaal verdwenen", aldus een handelaar. "De brand is nog lang niet uitgewoed. Wij horen hier geluiden dat beleggers al rekening houden met een faillissement. Het bedrijf sleept ook de financials met zich mee." ING moest bijna 5 procent terug op 12,21 euro. Aegon zakte door de grens van 10 euro met een verlies van ruim 6 procent.

De grootste daler op de beurs was echter voedingsmiddelenconcern Numico. Dat fonds zit al enkele weken in een glijvlucht. Dinsdag ging er nog eens 10 procent af op 5,22 euro. Begin januari noteerde het fonds nog meer dan 12 euro. "Bij Numico zie ik hetzelfde beeld als bij Ahold", legt de handelaar uit. "Ook hier heeft het management zich vertild met overnames en zijn er grote schulden."

De Europese beurzen werden onder meer omlaag getrokken door de verzekeraars. Boosdoener was het Britse Prudential, dat dinsdag met jaarcijfers kwam maar anders dan de afgelopen jaren het dividend niet wil verhogen. Daar waren de beleggers niet blij mee. Prudential ging in de verkoop en noteerde aan het eind van de ochtend 15 procent verlies.

Concurrent Royal Sun Alliance ging mee onderuit en moest een koersval van 8 procent incasseren. In Parijs noteerde AXA een verlies van 6,6 procent. In de Franse telecomsector ging het nog minder. France Telecom, dat nog steeds tegen een torenhoge schuld aankijkt, verloor meer dan 7 procent, en Alcatel, de Franse producent van telecomapparatuur, meer dan 6 procent.

In Frankfurt bevond Deutsche Telekom zich in de onderste regionen met meer dan 6 procent verlies. Hekkensluiter was chemie- en farmacieconcern Bayer. Maandag verloor het bedrijf al 9 procent omdat het problemen met zijn product Baycol had verzwegen. Dinsdagochtend ging er nog eens 9 procent van de koers af.

Euro

Op de valutamarkt ging de koers van de euro omhoog. De Europese munt steeg van 1,0770 naar 1,080 dollar. Ten opzichte van het Britse pond ging de euro van 0,6795 naar 0,6805.