VOORBURG - Het vertrouwen van Nederlandse consumenten en producenten stond in februari op het laagste niveau sinds 1983. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het consumentenvertrouwen veranderde in februari nauwelijks vergeleken met januari en bleef op het laagste niveau sinds eind . Consumenten zijn vooral bang dat de werkloosheid snel oploopt. In januari ging nog iets minder dan 40 procent van de ondervraagden hiervan uit. In februari is dit opgelopen tot 48 procent.

De koopbereidheid van Nederlandse consumenten is stabiel gebleven. Dit is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden en het doen van grote aankopen. Consumenten zijn de afgelopen twaalf maanden wel minder positief geworden over hun financiële positie.

Het producentenvertrouwen bereikte de tweede maand van dit jaar een dieptepunt. De stemmingsindicator daalde van min 3,8 naar min ,8. Dat niveau is sinds 1983 niet meer voorgekomen. Een dergelijke grote afname is voor het laatst voorgekomen in 1998, toen de economie in Azië in het slop raakte.

Vooral het vertrouwen van de Nederlandse industrie is de afgelopen maanden fors afgenomen. Deze indicator is in februari op het laagste niveau beland sinds 1993.

Deze verslechtering is vooral te wijten aan een negatiever oordeel over de orderposities. De Nederlandse industrie heeft in januari minder orders ontvangen dan in december.

Verder is de bedrijvigheid van Nederlandse bedrijven licht gedaald. Ondernemers verwachten voor de komende maanden geen verbetering. Bovendien voorzien ze een verdere afname van de werkgelegenheid.