BRUSSEL/LUXEMBURG - De Verenigdes Staten mogen bankgegevens van particulieren in de Europese Unie bekijken, mits dat gebeurt in het kader van terrorismebestrijding. Een akkoord daarover is donderdagmiddag door de EU-landen officieel goedgekeurd.

De EU en de VS zijn het ook grotendeels eens over het raadplegen door de VS van privégegevens van alle vliegtuigpassagiers van de EU naar de VS.

Vrijdag buigen de EU-landen zich over de details.

Spil

Spil in het akkoord over de bankgegevens is de interbancaire dienst Swift in België. Swift verzorgt jaarlijks transacties tussen 8000 financiële instellingen in meer dan tweehonderd landen. Volgens het akkoord mogen de VS de gegevens van Swift alleen gebruiken in de strijd tegen terreur en maximaal vijf jaar bewaren.

Privacytoezichthouders in België en van de EU stelden vorig jaar dat Swift de EU-regels heeft overtreden in de periode na de aanslagen in de VS van 11 september 2001. Volgens Belgisch onderzoek hebben de Amerikanen Swift tussen 2001 en 2006 63 keer om informatie gevraagd. Na juni 2006, toen de praktijken waren onthuld in de Amerikaanse pers gebeurde dat nog eens zes keer.

Gegevens

Swift heeft beloofd om zijn gegevens over het Europese financiële verkeer alleen nog maar in Europa te bewaren en de back-up in de VS naar Europa te verhuizen. Er zijn drie tot vijf jaar nodig om dat te veranderen. Momenteel staat er een server in Nederland en een in de VS.

De EU-landen zijn het met de VS ook grotendeels eens over het uitwisselen van passagiersgegevens. De VS hadden steeds gedreigd geen vliegtuigen uit de EU meer toe te laten als ze informatie over creditcardnummer, e-mailadres, woonadres en bestemming van passagiers niet zouden krijgen.

Vragen

In het voorlopig akkoord over de passagiersgegevens is afgesproken dat Europese luchtvaartmaatschappijen de VS op negentien vragen moeten antwoorden. Dat was 34. Volgens europarlementslid Sophie in 't Veld (D66) lijkt dat mooier dan het is. Volgens haar is een aantal categorieën geclusterd.