AMSTERDAM - PGGM, het pensioenfonds voor de zorg- en welzijnssector, gaat goed gedrag afdwingen bij bedrijven.

De bedrijven waarin het tweede pensioenfonds van Nederland belegt, worden aangesproken op hun activiteiten op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur. Dat meldt PGGM donderdag.

Wapens

Het pensioenfonds met ruim twee miljoen deelnemers publiceert deze zomer een lijst met ondernemingen die door het fonds zijn uitgesloten. Bedrijven die onvoldoende presteren op onder meer wapens, mensenrechten en medicijnen worden daar op aangesproken. Als het niet lukt het gedrag van het bedrijf te veranderen, stapt PGGM uit dat fonds.

Rendement

De scherpere criteria kunnen op de korte termijn leiden tot minder financieel rendement. Voor de lange termijn verwacht PGGM, dat in ongeveer 4000 bedrijven belegt, dat niet. "Op lange termijn haal je waarschijnlijk een hoger rendement als je verantwoord belegt", aldus een woordvoerder van PGGM.

PGGM heeft een belegd vermogen van ruim 80 miljard euro en belegt in onder meer aandelen en grondstoffen. Onlangs besloot het pensioenfonds onder druk van maatschappelijke kritiek niet meer te investeren in de wapenindustrie.

Het fonds liet begin deze maand al weten een half miljard euro in 'schone technologie' te steken.