ZAANDAM - Ahold heeft geen plannen om US Foodservice te gaan verkopen. Dat heeft voorzitter van de raad van commissarissen H. de Ruiter van het supermarktconcern maandag gezegd tijdens een telefonische persconferentie voor Europese analisten. Volgens hem is het zijn taak om de activiteiten te "stabiliseren, de moeilijkheden tot op de bodem uit te zoeken en de waarde voor aandeelhouders te herstellen".

Ahold meldde eerder maandag dat de topmannen C. van der Hoeven en M. Meurs aftreden wegens de ontdekking van grote onregelmatigheden in de boeken van het Amerikaanse dochterbedrijf en de Argentijnse onderneming Disco. Zij blijven voorlopig aan tot opvolgers zijn gevonden. De Ruiter houdt toezicht op de dagelijkse gang van zaken.

De Ruiter gaf later tegenover Amerikaanse analisten aan dat het concern kijkt naar meer kleine onderdelen die mogelijk kunnen worden verkocht. Om financieel orde op zaken te stellen, wil Ahold sinds eind vorig jaar bedrijfsonderdelen verkopen die niet direct met voeding te maken hebben. De Ruiter benadrukte dat grote onderdelen nu niet ineens op de lijst van te verkopen bedrijven staan. "Er komen geen grote veranderingen in de huidige strategie."

Verder bleef de commissaris erg summier in zijn toelichting. Zolang het onderzoek naar malversaties bij US Foodservice en Disco loopt, geeft hij daarop geen commentaar. Ook de "nieuwe informatie" op basis waarvan onder meer de Zweedse dochter ICA volledig in de boeken wordt opgenomen, wilde hij niet toelichten.