DEN HAAG/AMSTERDAM - De energiebedrijven Nuon en Shell zetten de bouw van een windmolenpark in de Noordzee voor elektriciteitsopwekking alsnog door. Dat hebben ze maandag bekendgemaakt. Eind vorig jaar dreigden de bedrijven het project af te blazen, omdat er te weinig subsidie zou zijn om het rendabel te maken. Bij nader inzien kan het park toch winstgevend zijn.

Aanvankelijk dachten Nuon en Shell dat ze 6,8 cent per kilowattuur aan subsidie zouden krijgen, terwijl volgens de bedrijven 7,7 cent nodig is. Het ministerie van Economische Zaken stelde dat de steun weliswaar 6,8 cent per kilowattuur bedraagt, maar er is ook nog eens 2,9 cent aan steun in de vorm van korting bij de regulerende energiebelasting. Bovendien krijgen de bedrijven een eenmalige subsidie van 27,2 miljoen euro.

Rendabel

Een woordvoerder van Nuon noemde maandag de ophef over de subsidie een eerste schrikreactie. "Maar na eens kalm naar alles te hebben gekeken, zijn we tot de conclusie gekomen dat het park wel rendabel is." De winstmarges zullen alleen wel magerder zijn, stelde hij.

36 windmolens

Het beoogde project komt 10 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee te staan. Er komen 36 windmolens met in totaal een vermogen van megawatt. Daarmee kunnen 110.000 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Shell en Nuon pompen 200 miljoen euro in het park. De bouw begint naar verwachting in 2004 en is een jaar later afgerond.