AMSTERDAM - De trouwe klanten van supermarktketen Albert Heijn voelen de malaise van moederbedrijf Ahold ook in de portemonnee. De 148.000 consumenten die momenteel meedoen in het AH Vaste Klanten Fonds hebben maandag hun belegging ongeveer 30 procent minder waard zien worden.

Bekijk video

Het AH Vaste Klanten Fonds belegt ongeveer de helft van de inleg in aandelen Ahold. De andere helft wordt uitgeleend aan Ahold tegen het tarief van de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) vermeerderd met 1,25 procentpunt.

Afgelopen vrijdag noteerde het AH Vaste Klanten Fonds een koers van 23,07 euro. Daarmee hadden de klanten op papier een gezamenlijk bedrag van 218,5 miljoen euro in handen. Een woordvoerder van Albert Heijn: "In beginsel bezit het fonds 50 procent aandelen Ahold en 50 procent in de achtergestelde lening. Daarbij is overigens een bandbreedte van 5 procent."

Koersdaling

Gerekend naar de koersval van het aandeel Ahold van 64 procent rond 15.00 uur maandagmiddag, daalde de koers van het Vaste Klanten Fonds op basis van 50 procent aan aandelen met ongeveer 32 procent naar ongeveer 15,40 euro. Op het hoogtepunt was dat 41,19 euro

Verontruste klanten

Volgens de woordvoerder van Albert Heijn hebben nog maar weinig verontruste klanten gebeld. "Dat aantal zal de komende dagen wel toenemen als zij de krant hebben gelezen." Moeten zij nu uit het Vaste Klanten Fonds stappen? "Wij geven nooit aan- of verkoopadviezen."