AMSTERDAM - De kansen van Barclays om ABN Amro over te nemen zijn toegenomen. Advocaat-generaal Vino Timmerman concludeert in een dinsdag uitgebracht advies aan de Hoge Raad dat de aandeelhouders van ABN de verkoop van dochter LaSalle aan Bank of America niet eerst hoeven goed te keuren.

De raad neemt het advies van een advocaat-generaal meestal over. Timmerman adviseert een eerder besluit van de Ondernemingskamer te vernietigen. Die oordeelde wel dat de verkoop van LaSalle aan de aandeelhouders van ABN moest worden voorgelegd.

De advocaat-generaal stelt dat de uitspraak van de Ondernemingskamer 'geen schoonheidsprijs verdient'. "De overweging bevat veel slagen om de arm'', aldus Timmerman.

Centraal in overnamestrijd

De verkoop van de ABN-dochter staat centraal in de overnamestrijd rond ABN Amro. De Nederlandse bank verkocht het onderdeel aan Bank of America voor 21 miljard dollar, als onderdeel van een grotere transactie met Barclays, waarbij die laatste ABN Amro inlijft. Het bankenconsortium onder leiding van Royal Bank of Scotland wil ABN Amro inclusief LaSalle overnemen.

Hoge raad

De Ondernemingskamer bevroor de overeenkomst over de verkoop van LaSalle begin mei. Zowel Bank of America als ABN Amro stapte daarop naar de Hoge Raad. ABN Amro liet weten het advies aan de Hoge Raad te bestuderen en de uitspraak van de raad af te wachten. "Het moet worden opgemerkt dat dit een advies is van een advocaat-generaal aan de Hoge Raad en niet de uitspraak van de Hoge Raad zelf", aldus ABN Amro.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) blijft zich met alle mogelijke middelen verzetten tegen de voorgenomen verkoop van LaSalle aan Bank of America. De vereniging ziet ook geen reden de rechtszaak tegen ABN Amro wegens wanbestuur af te blazen, maakte ze na het advies van Timmerman bekend.

Fortis

Fortis, dat met Royal Bank of Scotland en de Spaanse bank Santander in het bankenconsortium zit, wilde niet reageren op het advies. Een woordvoerster verwacht dat de Hoge Raad over zeven tot tien dagen uitspraak doet.

Damrak

Op het Damrak noteerde het aandeel ABN Amro dinsdagochtend 1,1 procent lager op 34,07 euro. Het aandeel Barclays verloor op de beurs in Londen ook 1,1 procent.