AMSTERDAM - De beurskoers van supermarktconcern Ahold is maandag in elkaar gestort. Het fonds verloor in eerste instantie meer dan 63 procent op 3,59 euro. Gedurende een groot deel van de ochtend was er geen handel in het fonds mogelijk wegens het enorme aanbod van stukken.

Beursstemming (video): 'Markt in mineur door Ahold'
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): 'Ahold schokt: winstalarm, en top weg!'

Niet alleen Ahold kelderde, maar ook financiële bedrijven als ING, Aegon en Fortis moesten flink terug omdat deze ondernemingen grote belangen bezitten in Ahold.

Door deze bewegingen zakte de toonaangevende AEX-index met 4,51 procent tot 270,13 punten. Dat is een verlies van 12,75 punten. De koers van Ahold telt voor 4,3 procent mee.

De handel reageert met ontzetting op de berichten van Ahold. "Het vertrouwen lijkt volledig verdwenen", aldus R. Bakels van bank Ooyens & Van Eeghen. "Als er een gat zit van ongeveer 500 miljoen dollar, wat is dan nog de handtekening van een accountant waard. Het zegt ook iets over de interne verslaglegging van Ahold zelf. Bovendien weet ik nu niet meer of de overige informatie van Ahold klopt of niet."

Verder vindt Bakels dat het bedrijf eerder met het bericht had moeten komen. "Een kredietfaciliteit van 3,1 miljard euro regel je niet in een weekeinde. Het betekent ook dat er mensen op de hoogte waren van de problemen. Dat verklaart misschien waarom er in de afgelopen handelsdagen zoveel in Ahold werd gehandeld."

In een jaar tijd heeft Ahold 83 procent van zijn waarde verloren. Voor het bekendmaken van de winstwaarschuwing was de jaarstand een verlies van 63 procent. Door het ineenstorten van de koers is het bedrijf opeens een stuk minder waard geworden. Vrijdag was de marktwaarde van het bedrijf circa 9 miljard euro. Dat is nu gezakt tot ongeveer 3,3 miljard euro. Het bedrijf bestaat uit 930 miljoen aandelen, waarvan er meer dan 14 miljoen van zijn verhandeld.

Behoorlijke gevolgen

De koersval van Ahold heeft behoorlijke gevolgen. ING Groep heeft een belang van ongeveer 7 procent in het supermarktconcern. ING verloor in de ochtendhandel bijna 6 procent op 12,96 euro. Aegon houdt een belang van 6 procent in Ahold. De verzekeraar verloor 4 procent van zijn waarde. Het Belgisch/Nederlandse Fortis heeft 8 procent in Ahold. Beleggers waardeerden het bedrijf bijna 4 procent minder op 13,81 euro.

Achmea

Ook Achmea heeft een belang in Ahold. Het is 7 procent groot. Achmea heeft echter geen beursnotering.

Het drama bij Ahold had ook effect op de beurswaarde van branchegenoten elders in Europa. Het Belgische Delhaize verloor 4 procent, Metro, Duitslands grootste detailhandelsconcern, stond bijna 2 procent lager en op de beurs in Parijs deden Casino en Carrefour het belabberd met koerverliezen van 2,6 procent en 1,3 procent.

Olie

Het duurder worden van de olie had ook zijn effect op de Europese beurzen. De olieconcern hielden daardoor het verlies van de indices nog enigszins in toom. In Londen zakte de FTSE-index 0,4 procent. Daar noteerde BHP Billiton met 3,2 procent de grootste plus. Het mijnbouwconcern profiteerde van prijsstijgingen van nikkel en natuurlijk ruwe olie.

TotalFinaElf trok kort na opening van de handel in Parijs, met een koersstijging van 1,5 procent de CAC-40 0,3 procent in de plus. Eind van de ochtend hadden handelaren hun winst genomen en dook ook de beurskoers van het Franse olieconcern in het rood. De CAC-40 verloor ruim 1 procent.

De Duitse economie kent geen grote beursgenoteerde olieconcerns en stond dan ook bijna 2 procent lager. De beurshandel in Frankfurt had, net als die in Amsterdam, te kampen met slecht bedrijfsnieuws. Bayer stond op een verlies van ruim 2,5 procent.

Euro

Ook de euro daalt in waarde. De woorden van ECB-president Duisenberg zaterdag bij de G7-top in Parijs maken een renteverlaging niet onwaarschijnlijk. In dollars uitgedrukt noteerde de euro 1,0755. Vrijdag was de munt nog 1,0780 dollar waard. Ten opzichte van het Britse pond hield de euro wel stand en steeg licht van 0,6795 pond tot 0,6805 pond.