SINGAPORE - De prijs van ruwe olie is maandag gestegen tot een niveau dat in de afgelopen twee jaar nauwelijks eerder is voorgekomen. De duurdere olie heeft alles te maken met de toenemende kans op oorlog in Irak.

Zo was de verhoging met 40 dollarcent tot tegen de 36 dollar voor een vat maandag een direct gevolg van het afkondigen van een deadline voor Saddam Hussein. De Iraakse dictator heeft van de Verenigde Naties nog zes dagen gekregen om met het vernietigen van zijn raketten te beginnen en de wereld zijn medewerking te tonen om te ontwapenen.

Volgens analisten gaat de olieprijs alleen nog maar omhoog zolang de situatie rond Irak onzeker is. Op de termijnmarkt van New York steeg ruwe olie 40 cent tot 35,98 dollar per vat (159 liter). Daarmee wordt het niveau van 37 dollar van eerder deze maand weer genaderd. Die prijs was toen vooral te wijten aan de staking in de olie-industrie in Venezuela.

Nu heeft het duurder worden van de olie opnieuw meer oorzaken dan alleen de crisis rond Irak. Zo reageerden oliehandelaren vrijdag nogal geschrokken op de brand van een olieterminal in New York. De explosie riep herinneringen op aan de aanslagen van 11 september maar het bleek om een ongeluk te gaan. De prijs stijgt ook omdat het strenge winterweer in de Verenigde Staten de vraag naar brandstof vergroot.

De Amerikaanse ruwe olie kostte de afgelopen zeven weken gemiddeld 33,76 dollar per vat. Een jaar geleden moest slechts ,08 dollar worden betaald. De OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, hield lange tijd een prijsmarge aan van tussen de 22 en 28 dollar.