LONDEN - De Britse voedselautoriteit FSA is een onderzoek begonnen naar de bewerking van 63 duizend ton uit Nederland geïmporteerd kippenvlees. FSA-medewerkers stelden in de maandageditie van The Times dat in de kippen water en proteïnen waren gespoten om hun gewicht en omvang te vergroten.

Het inspuiten van vocht bij kippen is niet illegaal. Volgens de EU-regelgeving moet door middel van etikettering duidelijk worden gemaakt dat in een kip water is gespoten. Consumenten hebben er meestal geen weet van dat ze met water toegevoegd kippenvlees op hun bord krijgen. FSA-woordvoerder David Pickering stelt dat in die situatie verandering moet komen. "Als iemand kip waaraan water is toegevoegd als kip verkoopt is dat fraude", stelt Pickering. "De mensen betalen voor water de prijs van kip."

Een derde water

Uit onderzoek bleek dat bevroren kipfilets die in het noorden van Engeland werden verkocht, voor 35 procent uit water bestonden. De kipfilets waren uit Nederland geïmporteerd en bestonden volgens de omschrijving voor 80 procent uit vlees. De Britse voedselautoriteit vermoedt dat het vlees in afhaalrestaurants, verzorgingshuizen en kantines is terechtgekomen.

De FSA gaat de kwestie aankaarten bij de Nederlandse autoriteiten en de Europese Commissie.