AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs was woensdag in opperbeste stemming. De belangrijkste graadmeter, de AEX-index, ging overtuigend door de grens van 500 punten om uiteindelijk te sluiten op een stand van 506,21 punten. Dat is een stijging van 13,85 punten of 2,81 procent in vergelijking met de vorige dag.

Bekijk de video

De AMX, graadmeter van middelgrote bedrijven, won zelfs 4,65 procent op 462,32 punten, een stijging van 20,55 punten. De plus had vooral te maken met de flinke stijging op de schermenbeurs Nasdaq dinsdag in New York.

Toen de Amerikaanse beurzen vervolgens woensdag wéér met een plus openden was de toon gezet. De Dow-Jonesindex schoot door de grens van 10.000 punten en de Nasdaq-index - ooit boven de 5000 punten - ging door de grens van 2000 punten.

Chipsector

Koploper op de Amsterdamse beurs was Getronics met een stijging van 12,2 procent tot 4,60 euro. Goede tweede was maker van machines voor de chipindustrie ASM Lithography. Het fonds klom 11,2 procent tot 21,85 euro. Dat had mede te maken met een prestigieuze prijs die het kleinere ASMI won. Dat bedrijf klom nog harder, met 13,2 procent tot 20,10 euro.

UPC

Aanvankelijk leek kabelbedrijf UPC nog flink te profiteren van een overeenkomst tussen Liberty Media en UPC-moeder UGC, waardoor Liberty de baas wordt. Tegen de middag noteerde UPC een winst van ruim 10 procent. Maar beleggers namen hun winst. Uiteindelijk sloot het fonds op 0,60 euro, ofwel een winst van 3,4 procent.

KPN

Dat op telecombedrijf KPN geen peil te trekken is, werd woensdag nog weer eens duidelijk. In de ochtenduren stond het fonds nog in de min, maar het bedrijf sloot uiteindelijk met een winst van 7 procent op 5,35 euro.

KPN wil voor 5 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven. Voorbeurs maakte het bedrijf bekend dat al op 60 procent van dat bedrag is ingeschreven. Beleggers kunnen donderdag nog inschrijven en een limiet meegeven aan hun orders.

De financiële sector deed het eveneens goed. Zakenbank Goldman Sachs heeft de verwachting uitgesproken dat de sector volgend jaar de klappen van 11 september te boven zal zijn en gaat zelfs uit van verrassende winsten voor 2002. Verzekeraar Aegon ging hierdoor met ,3 procent omhoog naar 20,24 euro en bank-verzekeraar ING steeg met 2,8 procent naar 29,30 euro.