BRUSSEL - Dat de Europese Unie streeft naar een "vrije en ongestoorde concurrentie" in Europa, wordt geschrapt uit artikel 2 van het ontwerp voor een nieuw EU-verdrag. Een Franse eis hiertoe blijkt te zijn ingewilligd door huidig EU-voorzitter Duitsland, werd vrijdag duidelijk op de top van EU-leiders in Brussel.

In Frankrijk bleek het Europees voorstel voor vrije concurrentie van diensten een groot bezwaar tegen de ontwerpgrondwet. Mede vanwege de zogeheten Bolkestein-richtlijn verwierpen de Fransen de grondwet in een referendum in 2005.

Het artikel stelt nog wel dat de EU streeft naar een interne markt, veel werkgelegenheid en economische groei. Schrappen van het doel zou het de Europese Commissie moeilijker kunnen maken om op te treden tegen bedrijven of landen met oneerlijke concurrentie. Dat is momenteel juist de voornaamste bezigheid van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie).

Verwijzingen

De Britse premier Tony Blair heeft zich door de Franse president Nicolas Sarkozy laten gerust stellen over het voorstel. In de Europese verdragen staan nog dertien andere verwijzingen naar de vrije markt.

Premier Jan Peter Balkenende wilde nog niet reageren op de actie van Sarkozy. Hij wil wachten op de volledig nieuwe verdragstekst zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel die later vrijdag zal presenteren.

Stap

Een woordvoerster van de Europese Commissie wilde vrijdag niet reageren zolang de nieuwe tekst niet definitief is vastgesteld. "Maar voorzitter Barroso van de Europese Commissie heeft steeds gezegd dat de tekst in het algemeen geen stap terug mag zijn in de kerndoelen van de EU", voegde ze eraan toe.

De leider van de liberalen in het Europees Parlement, de Brit Graham Watson, beschuldigde Sarkozy van "gaullisme".