DETROIT - Het Amerikaanse autoconcern Ford verwacht in het vierde kwartaal dieper in de rode cijfers terecht te komen dan eerder was aangegeven. Per aandeel zal 50 dollarcent worden verloren tegen 28 dollarcent in het derde kwartaal, zo heeft Ford woensdag bekendgemaakt. In het derde kwartaal werd een nettoverlies geleden van 692 miljoen dollar.

Ford had gehoopt het verlies in het vierde kwartaal terug te kunnen brengen, maar zware concurrentie met General Motors op de Amerikaanse automarkt maakt dit onhaalbaar.

Beide autoconcerns proberen na de elfde september het vertrouwen van de Amerikaanse consument terug te brengen door gunstige financieringsregelingen aan te bieden aan klanten. Dit gaat ten koste van de winstgevendheid. Ford zei woensdag forse verliezen te lijden op de kredietportefeuille. Bovendien blijven de productie- en marketingkosten te hoog.

Ford kent al een rampzalig jaar. De verkopen kelderen en de automaker lijdt onder de bandenaffaire met Firestone. Ondeugdelijke banden op de Ford Explorer hebben volgens de autoriteiten in de VS mogelijk tweehonderd mensen het leven gekost. Alle problemen hebben ertoe geleid dat eind oktober bestuursvoorzitter Jacques Nasser plaats moest maken voor een Ford-telg, William Clay Ford Jr.

Deze week zette Ford nog eens zeshonderd mensen op straat, bovenop het eerder aangekondigde verlies van 5000 banen. Het autoconcern is tevens druk bezig met het terugbrengen van andere kosten. Zo gaat het mes in de douceurtjes voor 2000 topmanagers en wordt de ziektekostenregeling voor al het personeel duurder.