AMSTERDAM - De effectenbeurzen van Euronext zijn vrijdag met bijna twee uur vertraging geopend. Door een technische storing kwamen pas vanaf 10.45 uur de eerste koersen van aandelen en opties op de borden. Juist vrijdag liepen in Amsterdam veel optiecontracten af.

Beursjournaal (video): Storing in Parijs legt Damrak plat.
Verder: Cijfers ING volgens verwachting. De bankverzekeraar geeft geen prognose voor 2003.

De AEX-index stond tegen het middaguur op 281,14 punten. Dat was ,47 punt ofwel 0,17 procent lager de slotstand van donderdag. Blikvanger was ING. De bankverzekeraar daalde aanvankelijk op de publicatie van de jaarcijfers meer dan 1 procent. Kort daarna stond het concern op een winst van ruim 1 procent, een niveau dat tot het einde van de ochtend bleef staan. ING zag af van een raming voor heel 2003.

De beleggers kregen elders op de beurs meer resultaten te verstouwen. CSM daalde in eerste instantie 0,5 procent op de cijfers over het vierde kwartaal, maar trok later aan tot een plus van 0,5 procent. Het voedingsbedrijf met een notering aan de MidKap-index heeft zijn boekjaar verlengd om vanaf 2003 gelijk te laten lopen met het kalenderjaar.

Parijs begon na een vertraagde opening 0,5 procent in de min, maar was ana het eind van de morgen vrijwel onveranderd. De beurs van Londen opende vrijdag wel op de normale tijd, evenals die van Frankfurt. Londen was 0,3 procent lager en Frankfurt stond op een min van 0,55 procent.

In Londen was AstraZeneca een van de dalers. Het farmaconcern zou een rapport over neveneffecten van een middel waaraan in Japan een aantal mensen is overleden, hebben verdonkeremaand. Het aandeel zakte met 1,3 procent. De Britse bankaandelen konden aanvankelijk profiteren van de cijfers van Alliance and Leicester, die de verwachtingen ruim overtroffen. Deze bank boekte een koersstijging van 0,7 procent, maar het aandeel zakte later weg tot een verlies van 1,35 procent. Het hoogst stond het mediaconcern Reuters (plus 4 procent).

In Frankfurt was het energieconcern Eon de beste met een koers die 2 procent hoger was. Een koerswinst van 1,8 procent was weggelegd voor een ander energieconcern, RWE. Onderaan stond ThyssenKrupp met een min van 5,75 procent.

Het aandeel Fiat belandde vrijdag na een koersdaling van bijna 2 procent op een dieptepunt van onder de 7 euro. De geruchten over een kapitaalverhoging zetten het aandeel al enige tijd onder druk. De top van Fiat praat dit weekeinde met aandeelhouder General Motors.

Euro

De euro was an het einde van de vrijdagmorgen met een koers ,0835 dollar iets hoger dan de 1,0825 dollar die donderdag als slotkoers werd genoteerd. Tegenover het pond sterling was de euro met een koers van 0,6790 vrijwel onveranderd.