HELSINKI - Het Finse mediaconcern SanomaWSOY - in Nederland uitgever van onder meer Donald Duck, Margriet en Panorama - heeft vorig jaar ruim 22 procent minder nettowinst gemaakt. Als gevolg van hogere belastinguitgaven en minder advertentie-inkomsten daalde het resultaat van bijna 48 miljoen euro in 2001 naar ruim 37 miljoen in 2002.

SanomaWSOY slaagde er vorig jaar wel in zijn inkomsten te vergroten. De netto-omzet steeg met 36 procent naar ruim 2,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met ruim 39 procent naar ,4 miljoen euro.

De Finnen verwachten weinig groei in de advertentiemarkt in SanomaWSOY's belangrijkste afzetgebieden Finland en Nederland. Daarom durft de onderneming zich voor de periode 2002-2005 niet meer vast te leggen op het eerder gestelde doel, een gemiddeld bedrijfsresultaat van 9 procent. Het bedrijf verwacht dit jaar wel een hogere omzet.

De grootste divisie van de Finse uitgever is Sanoma Magazines. Dit bedrijfsonderdeel dat in Nederland is gevestigd, is het resultaat van de samenvoeging van de door VNU verkochte tijdschriftenpoot en Helsinki Media. De advertentie-inkomsten, goed voor bijna een kwart van de omzet, daalden met 4 procent.

Desondanks steeg de netto-omzet in 2002 naar circa 1 miljard euro. Het bedrijfsresultaat van Sanoma Magazines steeg naar ruim 58 miljoen euro, onder meer door de verkoop van twee bedrijfsonderdelen. Het resultaat werd gedrukt door 13,1 miljoen aan eenmalige reorganisatiekosten voor Sanoma Uitgevers, de vroegere tijdschriftenuitgever VNU.

Die reorganisatie is in volle gang. Doel is de jaarlijkse vaste kosten met 15 miljoen euro te verlagen. Het bedrijf verwacht zoals bekend het aantal personeelsleden met circa 150 terug te brengen.

Ilse Media winstgevend

Hoewel Sanoma Uitgevers er vorig jaar in slaagde de nettoverkopen omhoog te brengen naar ruim 491 miljoen euro, hebben de Nederlandse tijdschriften last van de stagnerende economie. Er werd 9 procent minder aan advertentiegeld binnengehaald. De belangrijkste vrouwenbladen presteerden in 2002 beter dan de mannen- en woonbladen. De internetactiviteiten van Ilse Media werden winstgevend, zo meldde SanomaWSOY donderdag.

De huidige directeur van Sanoma Magazines, E. Ailasmaa, wordt met ingang van 1 maart de nieuwe bestuursvoorzitter van SanomaWSOY. Ze neemt die taak over van H. Syrjänen, die wel operationeel directeur blijft.