DEN HAAG - De huurprijs op de woningmarkt moet omhoog. Daarvoor pleiten tal van vooraanstaande beleggers in vastgoed. De jaarlijkse huuraanpassing zou maximaal 2 procentpunt bovenop de inflatie moeten bedragen.

De hogere huurprijs zou een gevolg zijn van een ingrijpende wijziging van het huidige huurbeleid die de beleggers eisen. Nu mogen de huren niet sneller stijgen dan de inflatie. De donderdag voorgestelde verandering moet in 2005 ingaan bij het nieuwe huurbeleid van de overheid.

Daarin wil de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IBVN) geleidelijk een einde maken aan "de huidige, kunstmatig laaggehouden huur". Zij wil op den duur naar een betere verhouding tussen de huurprijs en de reële kosten van een woning.

Naar schatting zitten in een miljoen woningen huurders met te hoge inkomens. "Die profiteren ten onrechte van de lage huren", concludeert IVBN-directeur F. van Blokland. Zijn vereniging wijst hierbij op een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) dat het verschil per jaar tussen de geldende huur en de marktprijzen voor deze woningen op 6 miljard euro heeft becijferd. Die raming dateert van 2001.