BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag een boete van ,22 miljoen euro (f 297,9 miljoen) opgelegd aan vijf bedrijven die onderling prijsafspraken maakten over de verkoop van het conserveermiddel citroenzuur.

Het betreft de Zwitserse chemie- en pharmagigant Hoffmann-La Roche, Archer Daniels Midland, Jung Bunz Lauer, Harmann&Reimer en Cerestar Bioproducts.

Citroenzuur wordt gebruikt voor het conserveren van onder meer alcoholvrije dranken, jams, geleien en vruchten- en groentenconserven. Volgens de Europese Commissie was er duidelijk sprake van een kartel dat de prijzen door onderlinge afspraken kunstmatig hoog hield. Commissievoorzitter Prodi wil kartels voortaan steviger aanpakken, om de consument beter te beschermen.

Belgische Post

Ook de Belgische Post kreeg een boete. Het bedrijf moet 2,5 miljoen euro (f 5,5 miljoen) betalen wegens misbruik van het bestaande monopolie. De Post had met Belgische verzekeraars verboden prijsafspraken gemaakt over lagere tarieven voor bezorging van grote partijen poststukken. De klacht was ingediend door Britse concurrenten op het gebied van zakenpost.

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie zal woensdagmiddag nog diverse andere boetes wegens verboden prijsafspraken of kartelvorming bekendmaken. Ook de Belgische bierbrouwer Interbrew zal daarvoor een forse boete krijgen. Prodi wil kartelvorming voortaan steviger aanpakken, om de Europese consumenten beter te beschermen.