AMSTERDAM - Dexia Bank Nederland dreigt de verkoper van financiële producten Garantium met een miljoenenclaim. De bank zegt schade te lijden door Garantiums uitlatingen in de media over de soliditeit van Dexia.

Dexia en Garantium stonden woensdag in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam tegenover elkaar. Garantium zegt miljoenen mis te lopen omdat Dexia een samenwerkingsovereenkomst zou hebben opgezegd. Het bedrijf verkocht beleggingsproducten waarbij Dexia voor de klanten als bank fungeerde.

Garantium eiste woensdag een bankgarantie van 20 miljoen euro omdat het bang is dat Dexia in de toekomst wellicht niet meer kan betalen. Dexia is in een juridische strijd gewikkeld met duizenden aandelenleasebeleggers. Die eisen miljarden van Dexia, omdat ze verkeerd zouden zijn voorgelicht over de risico's van Dexia's beleggingsproduct Legio Lease.

Volgens Garantium brengt dat Dexia regelrecht in gevaar. Het vermogen van de bank is te laag om zo'n bedrag op te kunnen brengen zonder over de kop te gaan, aldus Garantium. Bovendien twijfelt het bedrijf aan de toezegging van de Belgische moeder dat het garant staat voor de Nederlandse dochter.

Dexia reageerde woensdag fel op die redenering. Volgens Dexia's advocaat K. Frielink hebben ,,twee handige jongens zich op de achterkant van een bierviltje rijkgerekend.'' Volgens hem staat Dexia gewoon garant voor de Nederlandse tak. De claim van ruim 20 miljoen noemde hij 'absurd'. De uitspraak is op 6 maart.