VOORBURG - De werkloosheid is de afgelopen maanden verder gestegen. In de maanden vanaf november vorig jaar tot aan januari waren 321.000 mensen zonder werk. Dat zijn er 73.000 meer dan een jaar eerder.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. Het CBS zei woensdag dat de werkloosheid in een jaar tijd is opgelopen van 3,4 naar 4,3 procent van de beroepsbevolking.

Vooral onder mannen stijgt de werkloosheid. Er waren er 63.000 meer dan vorig jaar. En onder hen zijn het vooral de mannen van tussen de 25 en 44 jaar die hun baan kwijtraken. In deze groep steeg het aantal zonder werk naar 40.000.

Door seizoensinvloeden is de werkloosheid in de afgelopen periode altijd lager. Als die invloeden niet worden meegerekend komt het aantal zelfs hoger uit op 330.000. Gemiddeld nam het afgelopen halfjaar de werkloosheid met 5.000 mensen per maand toe.

Het is de eerste keer dat het CBS gemiddelden over drie maanden publiceert. Dit soort cijfers waren eerst alleen over het hele jaar beschikbaar.