AMSTERDAM - Met de euro in zicht legen veel mensen potjes en doosjes met oude munten. Honderden mensen bellen of bezoeken sinds enkele weken dagelijks de 25 munthandelaren in Nederland om munten aan te bieden die meestal geen verzamelwaarde meer hebben.

Dat zegt penningmeester Theo Peters van de Nederlandse Vereniging van Munthandelaren in Amsterdam. Hijzelf krijgt dagelijks tussen de dertig en veertig bezoeken of telefoontjes.

"Het zijn voor 80 procent mensen met zilveren tientjes en vijftigguldenstukken. Maar ook die hebben nauwelijks meer waarde. Dus kunnen mensen die gewoon bij de bank inleveren", aldus Peters.

Daarnaast komen de mensen met zilveren guldens en rijksdaalders, maar ook die hebben geen waarde meer. "Ze zijn al 20 jaar geen wettig betaalmiddel meer, maar de mensen willen er nu toch van af. Het is een algemeen gevoel dat veel mensen nu hebben: kijken of de oude munten nog wat waard zijn." Munten met echt grote waarde zijn bij Peters nog maar weinig aangeboden.

Vijfguldenmunt uit 1998 zeldzaam

Nederland telt volgens Peters ongeveer een half miljoen verzamelaars. Het aantal dat actief is, ligt rond de 200.000. "Veel van hen proberen nu nog snel hun verzameling compleet te maken, zo merken wij en collega munthandelaren." Daarin is bijvoorbeeld een vijfguldenmunt uit 1998 aanzienlijk in waarde gestegen. Die is nu ongeveer 35 gulden waard, omdat in dat jaar niet zoveel vijfguldenmuntstukken zijn geslagen.

Door de invoering van de euro verwacht de munthandel een groei van nieuwe verzamelaars omdat de verschillende munten uit deelnemende eurolanden in korte tijd in ieders portemonnee kunnen zitten. "Dat begint al in januari als de mensen op wintersport gaan. Het verzamelen wordt zo veel directer. Bovendien begint het verzamelen toch via de portemonnee. Het is straks leuk om tegen iemand te zeggen: kijk eens ik heb een Finse en Oostenrijkse euro."

En wie denkt met het bewaren van de eurokit, het gratis setje euromunten, in de toekomst een grote slag te slaan, komt van een koude kermis thuis. "De eurokit is een echt kennismakingsproduct. Bovendien zijn er van 1999 tot 2001 zoveel euromunten geslagen dat wij verwachten dat die jaartallen geen grote waarde krijgen."

/DOSSIERDe Euro