AMSTERDAM - De geplande reorganisatie met massale ontslagen bij postbedrijf TNT is noodzakelijk. Bovendien kunnen in de toekomst nog aanvullende maatregelen nodig zijn als prijsdalingen en kostenstijgingen hoger uitvallen dan nu door TNT wordt aangenomen.

Dat zijn woensdag de belangrijkste conclusies van onafhankelijk onderzoek naar de plannen door de Boston Consulting Group (BCG).

BCG deed onderzoek naar de plannen van het postbedrijf in opdracht van verschillende vakbonden, die wilden weten of de ontslagen echt nodig zijn. De studie bevestigt "de noodzaak en realiteitsgehalte" van de plannen, aldus TNT.

Het bedrijf is van plan tot 2010 in ieder geval tussen de 6500 en 7000 werknemers te ontslaan. Dit kunnen er 11.000 worden als de bonden niet instemmen met een versobering van de arbeidsvoorwaarden.

E-mail

De reorganisatie is volgens het concern nodig om de concurrentie aan te kunnen. De resultaten van het postbedrijf staan bovendien al enige tijd onder druk door de opkomst van e-mail. BCG vindt dat TNT de plannen goed onderbouwd heeft. Volgens het onderzoek zijn de maatregelen nodig om in de komende jaren voldoende rendement te realiseren.