MOSKOU - Rusland gaat toch meewerken aan plannen van olieproducerende landen over de hele wereld om de productie vanaf begin volgend jaar te beperken. Russische olieconcerns en premier Kasjanov zijn woensdag overeengekomen dat vanaf 1 januari per dag .000 vaten (van 159 liter) minder worden geproduceerd.

Met het akkoord komt Rusland het oliekartel OPEC, dat de olieprijs weer wat wil opkrikken, een heel eind tegemoet. De olieprijs schoot woensdagochtend na de bekendwording met 3,4 procent omhoog tot 19,95 dollar voor een vat Brent-olie.

Rusland stond de afgelopen weken onder grote druk van OPEC-leden en andere olieproducenten om de productie te beperken. De Russische olieconcerns wilden dat echter niet omdat zij een kans zagen hun marktaandeel verder te vergroten. Door de alsmaar dalende olieprijs hebben de concerns nu eieren voor hun geld gekozen.

Het Russische voornemen maakt het waarschijnlijker dat vanaf 1 januari de wereldproductie met 1,5 miljoen vaten per dag omlaag gaat. De OPEC wil een bijdrage leveren van 1 miljoen vaten als niet-leden voor het restant zorgdragen. Mexico en Noorwegen hebben al toegezegd mee te doen.

/ECONOMIEOlieprijzen zakken nog verder weg