DEN HAAG - Middelbare scholieren gaan beter met geld om dan voorgaande jaren, constateert het Nationaal Instituut voor budgetvoorlichting.

Maar het instituut maakt zich wel zorgen over de rol van de ouders bij de financiële opvoeding. Die springen makkelijk bij wanneer hun kind geld tekortkomt en leren hen onvoldoende met geld om te gaan.

Voor het eerst sinds elf jaar houden middelbare scholieren aan het eind van de maand geld over, blijkt uit het Nationaal Scholierenonderzoek 2006/2007 dat het Nibud maandag aanbood aan staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken.

De afgelopen jaren gaven zij meer uit dat zij hadden. Nu houden zij gemiddeld per maand 20 euro over. Twee jaar geleden kwamen zij nog gemiddeld 11 euro tekort.

Kleding

Gemiddeld hebben scholieren 109 euro per maand te besteden. Samen geven zij op jaarbasis 907 miljoen euro uit. Dat gaat vooral naar kleding, schoenen, snoep, alcohol en het mobieltje. Zij hebben minder te besteden dan twee jaar geleden omdat minder scholieren een bijbaantje hebben.

Lenen

Lenen doen scholieren wel gemakkelijk, vindt het Nibud. Bijna de helft leent wel eens geld, vooral meisjes. Die hebben ook meer moeite de inkomsten en uitgaven in balans te houden.

Ouders

De rol van de ouders vindt het Nibud "zorgwekkend". Scholieren doen nu een groter beroep op de portemonnee van hun ouders dan twee jaar geleden. Zij krijgen maandelijks meer geld van hun ouders en vader en moeder springen in geval van nood gemakkelijk bij.

Ook merkt het instituut dat meer ouders zaken als kleding en telefoonkosten betalen, in plaats van hun kinderen daarvoor een budget te geven. Zo leren kinderen niet met geld omgaan en keuzes te maken.

In het najaar start het Nibud een campagne over financiële opvoeding. Het scholierenonderzoek is het negende in de reeks die het Nibud sinds 1984 heeft gehouden. Van maart tot en met mei hebben ruim 7500 scholieren de vragenlijst ingevuld.